EXPOSITIE VAN OUDE NAAIMACHINES

Tot 1846 werd alles met de hand genaaid. Pas toen werd de eerste bruikbare naaimachine ontwikkkeld door de Amerikaan Elias Howe. Singer bracht in 1852 belangrijke verbeteringen aan en toen werd de naaimachine in massaproductie gemaakt. Naast de naaimachines wordt er ook een overzicht gegeven van nuttige handwerken en oude naaipatronen.

 

 

ORNAMENTEN

Aan de plafond in het voorhuis ziet u prachtige bloemrijke ornamenten, die alleen al de moeite van het bekijken waard zijn.

 

Bloemrijke ornamenten

 

Het Kinderwagenmuseum logo

ALGEMEEN

 

Voordeur

 

MONUMENTALE OLDAMBTSTER
BOERDERIJ

De collectie van het Kinderwagenmuseum is ondergebracht in een monumentale Oldambtster boerderij. Het voorhuis dateert uit 1905 en heeft veel originele stijlkenmerken. In de pronkkamer is het plafond met linnen afgewerkt, de wanden en kastdeuren zijn bespannen met jute en behang. De spiegel hangt waar hij altijd heeft gehangen: recht tegenover de deur, zodat de duivel er als een haas vandoor gaat bij het zien van zijn eigen spiegelbeeld. Op wanden en plafonds ziet u bloemrijke ornamenten van gips en papier-machť. De muren van de centrale hal zijn gedecoreerd met Jugendstil-motieven

  
GRONINGSE OPVOEDKUNDE

Een typisch Gronings voorwerp in de collectie is het withouten babyhuisje. Het werd in de twintiger jaren bedacht en ontworpen door de Groninger huisarts Posthumus. Deze arts woonde en werkte in Eenrum en was van mening dat kinderen, ook baby's, Houten babyhuisjehet hele jaar door buiten moesten kunnen zijn. Baby's van drie weken tot vijftien maanden werden met matras en al op het houten vloertje gelegd, hoog boven de vochtige grond. Gaas aan de voorkant en bovenkant van het huisje voorkwam dat de baby's last zouden hebben van vliegen en muggen. Dankzij het opklapbare dak liep 's zomers de temperatuur in het huisje niet te hoog op.

 

 

VAN EEN WILDVREEMDE ZOLDER

We schrijven 1984. Jaap en Mieneke van Noort zijn op zoek naar een huis. Tijdens een bezichtiging zien ze op en wildvreemde zolder een oude kinderwagen staan. Het huis willen ze niet, de kinderwagen wel. Ze nemen de wagen voor een habbekrats mee, om 'm thuis te gaan restaureren. Kort daarna krijgen ze een tip: In Steendam zijn vijftien kinderwagens te koop.... De verzamelwoede van de familie Van Noort is niet meer te stuiten. 

 

Een servies

 

POPPEN EN PILLEGIFTEN

Pronkstuk is een tachtig jaar oude poppenwagen met origineel beddengoed en bijbehorende poppen. In de vitrines met baby accessoires en spelgoed ziet u ook veel pillegiften: cadeautjes die een doopkind ('pille') traditioneel bij zijn doop kreeg. In welgestelde kringen waren dit vaak gouden of zilveren rvoorwerpen, zoals dooplepels, rammelaars en bijtringen.

 

Aanlegsteiger

 

 

 

 

Baby met mutsje

 

 

 

Laatste update:
donderdag 07 maart 2013


KAMPEREN IN DE BOOMGAARD

In de boomgaard naast de museumboerderij kunt u van 1 april tot 1 november kamperen op camping Charleston. De mini-camping is voorzien van toiletten, warme douches en een wasmachine. In de omgeving is volop gelegenheid tot wandelen en fietsen; vanaf de eigen aanlegsteiger van de camping kunt u kanoŽn en vissen in het Termunterzijldiep. Voor meer informatie kijk op de website van Camping Charleston.

 

ANDERE GRONINGER MUSEA

Noordelijk Busmuseum

Veenkoloniaalmuseum

Vesting Bourtange

Museumboerderij Hermans Dijkstra

Antiekroute Oost-Groningen

Het Blauwe Lint

Up-arrow

 

Vitrine met poppen

 

Baby

 

 
Copyright © 2013 ,
 Kinderwagenmuseum Nieuwolda, All Rights Reserved