Wat te dragen in de winter: Tips voor baby’s


baby in de winter

De winter is een tijd van het jaar waarin het belangrijk is om je baby warm aan te kleden. Maar wat heb je echt nodig om de klus te klaren? Hier zijn wat tips voor het aankleden van baby’s in de winter, zodat ze dit seizoen comfortabel en gelukkig kunnen zijn.

In de winter wil je je baby warm en veilig houden. Maar welke bescherming is het beste voor hun tere huidje? Het antwoord ligt in het vinden van de juiste balans zodat ze de hele dag op een comfortabele temperatuur blijven.

Baby’s en koude temperaturen

Zoals je je kunt voorstellen, is het moeilijk voor je pasgeborene om zijn of haar lichaamstemperatuur te regelen. Maar er zijn manieren om ongelukken door het weer te voorkomen! Het is belangrijk dat baby’s niet naar buiten gaan als de luchttemperatuur te koud aanvoelt en ze moeten altijd worden beschermd tegen sterke wind op dagen dat het door de gevoelstemperatuur nog kouder aanvoelt dan verwacht. Zelfs met slechts een licht briesje in oktober.

Wanneer heeft een baby het koud?

Als u aan de achterkant van uw nek of voorhoofd voelt, heeft u het dan koud? Zo ja, trek dan meer kleren aan. Let op non-verbale signalen zoals voeten en handen die lichtjes koud aanvoelen, maar dat is niet altijd een nauwkeurige indicatie dat iemand het echt koud heeft.

Als de baby zweet tijdens het slapen, kan dat betekenen dat de omgeving te warm is. Probeer dan zijn/haar temperatuur oraal op te nemen (rectaal).

Er is niets zo waardevol als een slapende baby. Ze moeten het het hele jaar door warm, veilig en goed verzorgd hebben; zelfs tijdens de wintermaanden wanneer andere kinderen binnen videospelletjes spelen (of tv kijken). Baby’s kunnen hun eigen temperatuur nog niet regelen. Dus het is van cruciaal belang dat ouders in de gaten houden hoe koortsig ze lijken te worden als u iets ongewoons opmerkt op deze afdeling, neem dan onmiddellijk contact op met uw kinderarts.

Thuis

De beste manier om uw baby veilig en gezond te houden is met een 4-seizoenen deken. Deze extra warme dekens kunnen ook gebruikt worden in de kinderwagen of buggy, waardoor ze perfect zijn voor die koudere dagen wanneer je iets nodig hebt dat meer warmte biedt dan alleen kleertjes over zich heen.

De eerste zes tot acht weken moeten baby’s slapen in een slaapkamer met een temperatuur van rond de 20 graden. Dit kan langer duren dan bij volwassenen, maar als ze eenmaal hun ideale bereik tussen 16 en 18°C hebben bereikt, kunt u de kamer van uw kind gesloten laten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat het te warm wordt door andere bronnen, zoals radiatoren of ventilatieopeningen op meubilair in huis (zoals bureaus). Zorg ervoor dat de airco’s draaien als het warm is; vergeet deze taken ook ’s nachts niet, zodat de baby voldoende rust krijgt voor hij later weer wakker wordt.

Wat aan doen?

Na de kraamweek kun je met je baby naar buiten! De zon is goed voor hen en voor de aanmaak van vitamine D. Als u niet zeker weet of het te koud is, loop dan eerst een blokje om voordat u te lang buiten blijft om eventuele gezondheidsrisico’s te voorkomen die kunnen ontstaan door buiten te zijn op zo’n kille dag. Draag genoeg laagjes tijdens het wandelen zodat ze het niet snel te warm of te koud krijgen, want door te bewegen blijft hun lichaamstemperatuur sneller op peil dan wanneer ze stil zouden liggen – maar denk eraan: laat baby ook nooit in de auto zitten – de plotselinge verandering van omgeving kan meer kwaad dan goed doen.

U kunt ook een warmwaterkruik gebruiken om de kinderwagen te verwarmen of de kap omhoog te zetten. Als het regent, gebruik dan een paraplu en houd er rekening mee dat dit voor aanzienlijke temperatuurverschillen zorgt als u boodschappen gaat doen – de warmere winkels zullen minder koud-weer-kleding hebben dan de winkels buiten.

Andere handige tips

Je baby mag dan klein zijn, maar hij heeft nog steeds verzorging nodig. Een kwart van hun lichaamswarmte verliezen via het hoofd is geen grapje! Draag een extra laagje als u naar buiten gaat en bedek de oortjes tijdens het slapen om ze ’s nachts warm te houden; vergeet niet dat niet alle baby’s hun eigen temperatuur kunnen regelen zoals pasgeborenen dat doen, dus gebruik alleen oliecrème op de wangetjes (ter bescherming) totdat ze volledig volgroeid zijn – dat duurt ongeveer twee maanden). Veel laagjes zijn echter beter dan één dik laagje, omdat overtollige stof luchtverplaatsing tegenhoudt, waardoor de warmte beter wordt vastgehouden.

Beperk het baden in de winter tot twee of drie keer per week. Voeg wat badolie toe en gebruik zo weinig mogelijk zeep wanneer u uw baby in bad doet, zodat hij zijn temperatuur kan regelen zonder lange perioden nat te worden. Zet voordat u met vrienden uitgaat een extra ventilator aan als het buiten niet te warm is, want wind droogt hen meer uit dan warmte dat doet! En doe alle wikkels af – zoals jassen – die hem als een gek kunnen rondzeulen (en zorg ervoor dat hij zijn eigen herbruikbare lunchtrommel heeft).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *